Prvi put se bolje znali sa procesorom u pametnom telefonu

fpfcorp 11/04/2023 1382

Vaš pametni telefon je kompleksan deo tehnologije sa stotinama komponenti koje rade zajedno kako bi on nesmetano funkcionisao. Jedna od najvažnijih komponenti je procesor, koji deluje kao mozak telefona. Ali šta je tačno procesor? I šta to radi? U ovom blog postu obezbedićemo pregled procesora pametnih telefona i načina na koji oni funkcionišu. Pročitajte dalje da biste saznali više!

Prvi put se bolje znali sa procesorom u pametnom telefonu  

Šta je procesor?


Procesor je u suštini mozak vašeg pametnog telefona. Napaja sve funkcije koje svakodnevno koristite, od provere e-poruka i slanja tekstualnih poruka do slušanja muzike ili igranja igara. Svaki procesor ima različite specifikacije, tako da nijedna dva nisu baš slična. Međutim, uopšteno govoreći, svaki procesor sadrži nekoliko komponenti koje mu omogućavaju rad. Ove komponente uključuju stvari kao što su jezgra (koja obrađuju uputstva), keš memorije (koje skladište podatke za brzo preuzimanje) i skupove instrukcija (koji procesoru govore koji zadaci treba da se izvršavaju).


Kako procesor funkcioniše?


Posao koji radi procesor odvija se u nekoliko faza. Prvo se instrukcije donose iz memorije, a zatim dekodirano jezgrom. Zatim se ta uputstva izvršavaju pomoću aritmetičke logičke jedinice (ALU) ili plutajuće tačke (FPU). Zatim se svi neophodni podaci preuzimaju iz memorije i skladište u kešu radi brzog pristupa ako je to potrebno kasnije. Konačno, rezultati se vraćaju u memoriju tako da ih kasnije mogu koristiti drugi programi ili aplikacije pokrenute na uređaju. Ovaj proces se dešava iznova i iznova dok pametni telefon obrađuje različite zadatke tokom celog dana.


Šta su neki popularni procesori?


Danas je dostupno mnogo različitih tipova procesora; Evo nekih od najboljih.


Qualcomm Snapdragon 888


Qualcomm Snapdragon 888 je jedan od najmoćnijih procesora pametnih telefona koji je danas dostupan. Nudi brzine do 3GHz sata i izgrađen je na 8nm procesnom čmaru. Ovaj procesor takođe ima 5G mogućnosti povezivanja, što vam omogućava brže brzine sa manje zaostajanja prilikom pregledanja ili protoka sadržaja na mreži. Snapdragon 888 takođe podržava UFS 3.1 tehnologiju skladištenja i LPDDR5 RAM memoriju, što ga čini odličnim izborom za one koji traže moćan procesor u svom sledećem pametnom telefonu.


Apple A14 Bionic Čip


Apple A14 Bionic čip se nalazi u iPhone 12 seriji. Ovaj procesor je izgrađen na 5nm procesorskom čvorku i ima 6 jezgara (4 jezgra visokih performansi + 2 energetski efikasna jezgra). U svojim trenutnim modelima nudi do 4GB RAM-a i podržava i Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.2. Zahvaljujući svom energetski efikasnom dizajnu, ovaj procesor isporučuje sjajne performanse bez žrtvovanja trajanja baterije.


Huawei Kirin 9000 procesor


Prvi put se bolje znali sa procesorom u pametnom telefonu  

Huawei Kirin 9000 je još jedan moćan procesor pametnih telefona koji napaja neke od Huaweijevih flagship modela kao što su Mate 40 Pro Plus i P50 Pro+. Ovaj procesor je izgrađen na naprednom 7nm+ obrađivaču i nudi brzine do 3GHz sata sa 5G mogućnostima. Kirin 9000 takođe podržava LPDDR5 RAM i UFS 3.1 tehnologiju skladištenja za brze multitasking performanse. Pored toga, ovaj čip odlikuje AI poboljšana jedinica za obradu slika koja pomaže u poboljšanju kvaliteta kamere na смартфон huawei.


Zakljuиak


Saznanje o procesorima pametnih telefona vam može pomoći da donesete informisanu odluku prilikom kupovine novog uređaja. Razumevanjem šta ove moćne komponente rade i koje nude određene funkcije ili prednosti u odnosu na druge, možete pronaći savršen telefon koji zadovoljava sve vaše potrebe bez razbijanja banke! Sa ovim znanjem ispod pojasa sada ćete biti dobro pripremljeni da izaberete pravi telefon sa pravom kombinacijom specifikacija i karakteristika!Latest: Sollten Sie PS -Kopfhörer kaufen?

Next: Šta doneti na žurku brodom